Hekken werden omgegooid, feestgangers werden bijna platgedrukt en mensen lagen huilend op de grond

Hekken werden omgegooid, feestgangers werden bijna platgedrukt en mensen lagen huilend op de grond

Hekken werden omgegooid, feestgangers werden bijna platgedrukt en mensen lagen huilend op de grond

Dat is wat er is gebeurd bij een feest op het strand van Bloemendaal aan zee in 2017. Binnen was het vol en buiten stond nog een rij van bijna 2 uur. Toen de bezoekers die nog in de rij stonden, hoorde dat ze niet meer binnen konden, ontstond er onrust. Zij werden boos en begonnen hekken open te breken. Dit was het moment dat politieversterking genoodzaakt was in te treden. Hoe zou je zoiets dan toch kunnen voorkomen?

Zoals we nu weten gedragen mensen zich anders als ze deel uitmaken van een grote menigte en wanneer er alcoholische consumpties in het spel zijn. Wanneer crowd management niet goed geregeld is, kan het leiden tot vernietigingen en letsels. Menigten kunnen dus gevaarlijk zijn, tenzij ze goed beheerd worden. Nielsen benoemt enkele strategieën om deze rampen te voorkomen:

 1. Ken je publiek. Het publiek van voetbalwedstrijden gedragen zich heel anders dan de bezoekers van een beurs;
 2. Informeer relevante partijen over je evenement en de bezoekers hiervan zoals: hulpdiensten, locatiebeheer en lokale overheden;
 3. Maak een risicoanalyse. Het maken van een risicoanalyse is een noodzakelijk onderdeel van de planning van je crowd management-strategie;
 4. Zorg voor een noodplan. Er kan altijd iets misgaan. Houd rekening met bijvoorbeeld plotselinge weersverandering, voorwerpen die vlamvatten, gevecht tussen aanwezigen, stelers en paniek in publiek waardoor mensen elkaar kunnen vertrappen;
 5. Gebruik veel bewegwijzering. Dit voorkomt vele onnodige vragen;
 6. Screen bezoekers. Als mensen verdacht zijn, overweeg om te fouilleren bij aankomst;
 7. Stroomlijn het inchecken om wachtrijen te voorkomen. Lange rijen kunnen de mood van bezoekers veranderen;
 8. Zorg voor het juiste aantal medewerkers;
 9. Bij grote evenementen is het noodzakelijk om een extern beveiligingsbedrijf in te huren, die getraind is in omgang met mensen;
 10. Vraag al je personeel om verdacht gedrag te melden.

Veiligheid is een van de belangrijkste onderdelen van een evenement. Veiligheidsmaatregelen zorgen voor een prettige beleving en zorgen ervoor dat de bezoekers zonder zorgen kunnen genieten. Het is goed om in kaart te kunnen brengen waar er sturing, bewegwijzering of mankracht nodig is. Gezien de huidige maatregelen waar we ons nu in bevinden, is crowd management een van de belangrijkste onderdelen van de organisatie van een evenement.

De aankomst, tijdens en de afloop van het evenement ziet er nu en zal er in de toekomst heel anders uit zien voor de bezoekers. Alles wat contactloos kan, zal ook contactloos gaan. Denk hieraan betalingen, openen van deuren en het registreren op een evenement. Maar ook hoe bezoekers zich bewegen en het belang van communicatie zal digitaliseren. Denk aan navigeren door middel van een app en slimme bewegwijzering op een locatie.

Hevige regen, onweer en storm: niets was te gek in op Pinkpop in 2014. Het programma moest stilgelegd worden en bezoekers kregen het advies om niet in de buurt te komen van tenten, bomen en masten maar vooral rustig op de grond te blijven zitten. Gelukkig bleek dit extreme weer na een uur weer voorbij te zijn en kon het festival weer doorgaan. Dit is iets waar evenementenorganisaties spontaan mee te maken kunnen krijgen. Na deze gebeurtenis zijn organisatoren eens flink aan het denken gaan zitten. Hoe ga je hiermee om?

Natuurlijk heeft elke maatregelen precies maatwerk nodig. De locatie, het publiek, de omgeving en andere factoren spelen een rol bij het bepalen van de beste aanpak. Schaap noemt 4 belangrijke handvatten die geleerd zijn bij een workshop over bliksemveiligheid:

Werk het scenario extreem weer uit in de risicoanalyse. Doordenk de gevolgen van extreem weer aan het beginfase en deel dit met de betrokken stakeholders.

Welke maatregelen zijn er nodig bij harde wind, bliksem, harde regen of hagelbuien? Belangrijk om hier ook rekening te houden met tijdelijke constructies die verwijderd moeten worden, leegmaken van tenten etc.

Werk een uitvoerbare ontruimingsstrategie uit. Denk hierbij aan

 1. Wat de belangrijkste kijklocaties zijn
 2. Hoe snel deze locaties leeg kunnen zijn en naar welke plaatsen er ontruimd moet worden
 3. Welke strategie er nodig is om te ontruimen
 4. Hoe wordt de ontruiming aangestuurd?

Wat zijn de beslispunten tijdens het scenario en aan welke bepaald moment in tijd worden deze gekoppeld. Denk aan:

 1. Start van communicatie over verwacht weer
 2. Beslissing om later open te gaan
 3. Het gereguleerd ontruimen van het terrein
 4. Noodontruiming

Zo zie je maar dat de veiligheid van bezoekers maar ook personeel en spullen, een belangrijk onderdeel is van de organisatie van een evenement. Zo zijn er verschillende strategieën om rampen als vernieling en letsels (hopelijk) te voorkomen. Belangrijk om een analyse te maken van je doelgroep, te informeren en in te schakelen van relevante partijen, altijd een risicoanalyse en noodplan te maken. Ook is het goed om in kaart te brengen waar er op momenten extra sturing, bewegwijzering of mankracht nodig zou kunnen zijn. Maar evenementenorganisatoren kunnen ook te maken krijgen onverwachtse weersomstandigheden.

Ook hier is het goed om een risicoanalyse te schrijven voor extreem weer. Bekijk dan welke maatregelen er hiervoor nodig zou kunnen zijn. Goed om dan ook een ontruimingsstrategie uit te werken. En als laatste is het dan belangrijk om goed te kijken op welk moment de beslispunten worden gemaakt voor deze maatregelen.

Hoe goed de risicoanalyse ook uitgeschreven is, er kan altijd van alles gebeuren. Daarom is het belangrijk om maar goed voorbereid te zijn op alle scenario’s.

Share post:

 • /