Corona, wat doe je met de evenementenindustrie?!

Corona, wat doe je met de evenementenindustrie?!

Corona, wat doe je met de evenementenindustrie?!

Wat voor veel evenementenorganisaties weer een goede zomer zou worden, heeft corona van deze organisaties afgenomen. Hierdoor waren veel evenementenorganisaties genoodzaakt om vele evenementen zowel lokaal als wereldwijd, te cancelen of verplaatsen. Dit heeft veel invloed gehad op de evenementenindustrie. Er is onderzoek gedaan naar de impact van Corona op de evenementenbranche. Aan het begin van Corona is gebleken dat de Nederlandse evenementenbranche 3,5 miljard euro en 48.000 werkplekken heeft zien verdwijnen.

Begin maart, moest heel de evenementenbranche dicht. Zonder enige zekerheid wisten de evenementenorganisaties niet wanneer er weer evenementen georganiseerd mochten worden. Vele evenementen en bijeenkomsten die vanaf eind februari al massaal werden geannuleerd, waren tot in ieder geval 1 juni ook verboden.

Gelukkig kwam er een versoepeling in de maatregelen sinds 1 juli. Evenementen/samenkomsten binnen mochten weer. De 1,5 meter maatregel moest wel toegepast kunnen worden. Een andere voorwaarde is dat er gewerkt moest worden met reserveringen. Deelnemers moesten vooraf op gezondheid worden gecheckt. Zonder reservering en gezondheidscheck geldt een maximum van 100 personen, mits 1,5 meter gehandhaafd wordt.

Ook evenementen/samenkomsten buiten mogen weer. Hier geldt geen maximumaantal mensen, mits er aan de afstand regels wordt gehouden, er vaste zitplaatsen zijn, er wordt gewerkt met reserveringen en een gezondheidscheck wordt gedaan. Zonder checkgesprek, reservering of zitplek is het maximum 250 personen. En ook hier moet er hoe dan ook aan de afstand regel worden gehouden.

 

Maar hoe heeft de evenementenindustrie Corona aangepakt?

Het coronavirus zorgde ervoor dat evenementen gecanceld moesten worden of verplaatst moesten worden naar later het jaar, in de hoop dat evenementen dan misschien wél weer door mochten gaan.

We nemen als voorbeeld Lowlands. Zoals we weten, is Lowlands een giga groot evenement. Hierdoor konden zij de 1,5 meter niet handhaven waardoor zij genoodzaakt waren om Lowlands te cancelen.

Veel evenementenorganisaties zaten in ditzelfde dubio. Zij konden ervoor kiezen om het geld terug te geven, maar zoals Lowlands het zou doen, is het ‘Bewaar je ticket en geniet later’-regeling, waar ook vele andere organisaties aan mee deden. Organisaties vragen dit van hun bezoekers om de sectoren op die manier te steunen.

Andere organisaties hebben ervoor gekozen om desbetreffend evenement te verplaatsen naar later het jaar. Of in sommige gevallen, zelfs naar het volgende jaar.

Evenementenlocatie PAARD in Den Haag, is hier een van. Zij hebben de ‘grote zaal’, waarbij zij 1.100 bezoekers kwijt kunnen. Sinds 1 juni mogen de concertzalen weer open voor een klein aantal bezoekers. Maar dit betekent wel dat wanneer een concert in de ‘grote zaal’ van het PAARD uitverkocht zou zijn, de 1,5 meter hier niet gehandhaafd kan worden en dus vele concerten gecanceld of verplaatst moeten worden.

Toch biedt PAARD de bezoekers een Corona-proof ervaring, waar zij het protocol van Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals volgen. Er is dan rekening gehouden met de 1,5 meter seated zaalindeling met zowel solo als duo zitplaatsen. PAARD heeft ervoor gekozen om de concerten die vanaf maart gepland stonden, zoveel mogelijk te verplaatsen zodat bezoekers later alsnog optimaal kunnen genieten van het concert.

Maar zoals vele andere artiesten ook doen, vervangen zij hun fysieke concert door een livestream concert, om zo toch hun fans nog wat te geven. Hierdoor krijgen ze dan misschien niet dé experience zoals bij een concert zelf, maar kunnen ze nog wel van de muziek genieten. Kijk bijvoorbeeld naar de Haagse band, Di-rect. Doordat liveshows en evenementen aan het begin van Corona niet meer mogelijk was, hadden zij begin mei ervoor gekozen een exclusief stream concert te geven vanuit het Nationale Theater in Den Haag. Vanuit huis konden fans meegenieten van dit exclusieve concert. Door de band dan alsnog te ondersteunen, buiten de tickets om, konden de fans ook leuke extra’s bestellen zoals een t-shirt speciaal gemaakt voor de band, een Kompaan Bier pakket of een fles wijn om tijdens het concert thuis te drinken.

Ook artiest Danny Vera koos hetzelfde pad als Di-rect. Hij gaf een unieke show vanuit het Scheepvaartsmuseum, met aansluitend een Q&A voor het publiek. Zo behield hij toch een beetje de interactie met zijn fans.

Dat corona veel roet in het eten heeft gegooid, dat wisten we al. Maar heeft corona de evenementenbranche neergehaald? Zolang evenementenorganisaties hun creativiteit uiten, ligt voor hen de branche niet plat. In de afgelopen maanden zijn er veel alternatieven gezien.

Sommige organisaties kozen ervoor om hun evenement daadwerkelijk te cancelen. Veel organisaties kozen ervoor om hun evenement te verplaatsen en andere kozen om hun fysieke evenement om te zetten naar een online evenement, zoals eigenlijk veel artiesten deden.

Hybride events komen in de tijd van Corona ook vaker terug. Hybride is geen nieuw concept, maar door de coronacrisis heeft deze vorm wel veel meer potentie gekregen.

Het is in zekere zin wel een uitdaging voor de evenementenorganisaties hoe zij nu het beste om kunnen gaan met het coronavirus.

Share post:

  • /